3/08/2018

Ziua numărului Pi, celebrată pe plan mondial, pe 14 martie

Ce este numarul Pi?  este o constanta matematica a carei valoare este egala cu raportul dintre circumferinta si diametrul oricarui cerc intr-un spatiu euclidian, sau cu raportul dintre aria unui cerc si patratul razei sale. Pi este una dintre cele mai importante constante matematice, fiind continuta in multe formule de matematica, fizica, inginerie. Prin litera greceasca Pi, care reprezinta initiala cuvintelor din aceeasi limba “perimetros" (perimetru) si “periferia" (periferie), folosite de Arhimede in lucrarea sa despre cerc. Dar nu intotdeauna matematicienii au intrebuintat litera Pi pentru a reprezenta raportul dintre circumferinta si diametrul cercului.
 Numarul pi este un numar irational, a carui valoare este egala, in varianta scurta, cu 3,14.



În ultimele decenii a crescut mult recordul numărului de cifre memorate. În 2006, Akira Haraguchi, un inginer japonez pensionar, s-a lăudat cu reținerea a 100.000 de zecimale exacte. Aceasta nu a fost însă verificată de Guinness World Records. Recordul înregistrat de Guinness la memorarea cifrelor lui π este de 67.890 de cifre, deținut de Lu Chao, un student de 24 de ani din China. I-au luat 24 de ore și 4 minute să recite fără greșeală până la a 67.890-a cifră zecimală a lui π.

Ziua numărului Pi, ajunsa la a 30 aniversare, este celebrată în special în ţările anglo-saxone, dar a început de curând să fie sărbătorită şi în alte state.
În noiembrie 2016, după 105 ore de calcule continue, calculatorul cercetătorului și entuziastului Peter Trueb a reușit să calculeze 22.459.157.718.361 de cifre ale lui pi, pe scurt, aproximativ 22,5 trilioane de cifre.